ThiEYE T5E Test sportowej kamery 4K

ThiEYE T5E Test taniej kamery sportowej nagrywającej w rozdzielczości 4K

Kamery sportowe mają swoich zagorzałych zwolenników, ostatnio na rynku pojawiło się sporo kamer z możliwością zapisu obrazu w rozdzielczości 4K, dziś przetestujemy jedną z takich kamer dosyć egzotycznej marki ThiEYE T5E
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1200 x 800)ThiEYE T5E

Spis Treści

SPECYFIKACJA
1. Kamera Sensor Sony IMX117 oraz Ambarella Procesor A12LS75 Ambarella
2. Filmy 4k 30fps
3. Wyświetlacz 2,0 ” TFT LCD
4. WiFi do zdalnego sterowania, edycji i udostępniania materiałów wideo.
5. Aparat 12MP
6. Elektroniczna stabilizacja obrazu
7. Super Szerokokątny obiektyw 170 °
8. Wodoodporny (IPX8)

RECENZJA WIDEO

Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1280 x 720)

W PUDEŁKU
Urządzenie otrzymałem w stosunkowo mały kartoniku,
Sama kamerka wraz z wodoszczelną obudową zabezpieczona była warstwą pianki. W dodatkowym pudełku znajdowały się akcesoria takie jak: 2 baterie, uchwyt do zamontowanie kamerki, Podstawka do przyklejenia, dwa komplety taśmy klejącej, instrukcja obsługi
oraz kabel USB. Zestaw akcesoriów do montowania na różnych urządzeniach nie jest zbyt bogaty.

Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1200 x 800)ThiEYE T5E akcesoria

 

BUDOWA
Kamera nie wyróżnia się szczególnie swoją budową na tle konkurencji. Boki pokrywa plastik z poziomymi bruzdami , co zapewnia dobrą przyczepność, bez ryzyka wyślizgnięcia się z dłoni.
Przedni panel ma strukturę przypominającą szczotkowane aluminium, poniżej biegnie pas z gładkiego tworzywa. Wygląda to bardzo atrakcyjnie. Po Lewej stronie wystaje obiektyw aparatu. Po prawej stronie widnieje przycisk załączania, poniżej dwie kolorowe diody sygnalizujące stan modułu wi-Fi oraz stan pracy kamery.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1280 x 720)Kamera sportowa ThiEYE T5E

 

Ekran o przekątnej 2” jest wystarczający do kadrowania i wygodnego poruszania się po menu. Przeglądanie filmów i zdjęć nie jest zbyt komfortowe na małym ekranie. Bez obaw, można za pomoc telefonu eksplorować funkcje kamery. Obok wyświetlacza TFT jest kolejna dioda sygnalizacyjna.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1280 x 720)ThiEYE T5E

 

Urządzenie ma tylko 4 przyciski: spust migawki/zatwierdzanie ustawień, wyłącznik/zmiana trybu oraz tryb oraz przyciski kierunkowe do poruszania się po menu które ulokowano na prawej krawędzi.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1280 x 720)ThiEYE T5E

 

Kamera wyposażona jest w złącza microUSB, Micro HDMI oraz slot na karty microSD. Obok znajduje się głośnik.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1280 x 720)ThiEYE T5E

 

Sygnalizacyjnych diod LED jest łącznie 5: dwie na przodzie, z tyłu, na dole i na górze. Liczbę świecących diod możemy ustawić w menu. Podczas nagrywania diody migają. Na dolnej części obok diody widać klapkę na baterię, oraz gwintowany otwór 1/4″ do zamocowania na statywie.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1280 x 720)ThiEYE T5E

 

Na górze widnieje przycisk spustu migawki, który jest jednocześnie dioda sygnalizującą o połączeniu Wi-Fi.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1280 x 720)ThiEYE T5E

 

Kamera waży 78 gramów z baterią. Git2 ma wymiary 60x30x40mm – Czyli rozmiarami niemal identyczna jak kamera GoPro, powinny tez bez problemu pasować akcesoria jak gimbale itp.

Kamera ma bardzo dobrą budowę, czego nie mogę powiedzieć o wodoszczelnym Etui. Po kilku operacjach otwarcia pokrywy która notabene przylega bardzo szczelnie i otoczona jest gumową uszczelka, ukruszył się kawałem tworzywa obok metalowej klamry. Na szczęście nie wpływa to na funkcjonowanie wodoodpornej ochrony, można nadal szczelnie zamknąć kamerę.

Rozmiar: 57 x 39 x 27 mm
Waga: 58g

KAMERA
ThiEYE T5e Test Kamery
Urządzenie posiada 12 megapikselowy sensor IMX117 (ten sam co w czarno-srebrnym GoPro Hero4) który wspierany jest przez szerokokątny obiektyw 170 Stopni f = 3 mm, f / 2.5

Aparat posiada elektroniczną stabilizacje obrazu.Zastosowano w nim układ Ambarella A12 znany z kamer 4K takich jak SJCAM SJ7 Star lub Eken H8 Pro .

Kamera pozwala na zapis w dużych rozdzielczościach z imponującą liczba klatek na sekundę.
4K – 30 fps
2,7K – 30 fps
2,5K – 60/30 fps
1080 – 120/60/30 fps
720 – 200/120/60/30 fps

Format zapisu:
H.264 / audio: PCM 48kHz 16bit

Zdjęcia można zapisywać w rozdzielczość 16 MP, (interpolowany z 12 MP)
Dostępne rozdzielczości zdjęć:
16M ( 4608 x 3456 ), 14M ( 4254 x 3264 ), 12M ( 4000 x 3000 ), 8.3M ( 3264 x 2448 ),5M ( 2560 x 1920 ), 3M ( 2048 x 1536 )

Kilka przykładowych zdjęć wykonane w pochmurny dzień.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1066 x 800)ThiEYE T5E zdjęcia
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

i kilka po przebiciu się promieni słonecznych
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Kamera nagrywa filmy w przyzwoitej jakości, widoczne jest wiele szczegółów, w dobrym oświetleniu można uzyskać bardzo dobrą ostrości i poprawne odwzorowanie kolorów. Szerokokątne kamery zniekształcają nieco obraz, ale to zjawisko występuje w niemal wszystkich podobnych kamerach. Niesamowite jest to, że kamera pozwala nagrywać z prędkością do 200 klatek na sekundę. 2 calowy wyświetlacz pozwala na szybki podgląd nagranych filmów i zrobionych zdjęć.

 

ŁĄCZNOŚĆ
ThiEYE T5e posiada moduł Wi-Fi który umożliwia łączność z aplikacja na smartfony z systemem iOS oraz Android.
ThiEYE T5 posiada również porty microHDMI dla wyjścia wideo HD, jak również micro USB do kopiowania plików i ładowania urządzenia. .
Urządzenie posiada gniazdo kart pamięci microSD o pojemności do 128 GB, najlepiej używać kart klasy 10.

FUNKCJE
ThiEYE T5 pozwala na zmianę trybów pracy poprzez naciśnięcie przycisku zasilania. Do wyboru są tryby : Wideo – Foto – Biblioteka nagrań – Galeria zdjęć- oraz Ustawienia.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1280 x 720)ThiEYE T5E
Tryb wideo ma ikonę kamery w lewym górnym rogu ekranu. Dodatkowo widzimy wybraną rozdzielczość, proporcje obrazu, ilość klatek na sekundę i jakość obrazu. W prawym górnym rogu widnieje ikona mikrofonu, jeśli dźwięk jest nagrywany. Obok widzimy poziom naładowania baterii. Na dole data i godzina, ilość zajętej pamięci na karcie micro SD. Pomarańczowy symbol TF wskazuje, że karta nie jest włożona do kamery.

Poniżej wszystkie dostępne rozdzielczości wraz z możliwą do zapisania ilością klatek na sekundę (fps)

4K (3840 x 2160) – 16: 9 – 30/25 fps
4K (3840 x 2160 – 16: 9 – 25 fps – Super View
2160p (2880 x 2160) – 4: 3 – 30/25 fps
2.7K (2704 x 2028) – 4: 3 – 30/25 fps
2.7K (2704 x 1520) – 16: 9 – 30/25 fps
2.7K (2704 x 1520) – 16: 9 – 30/25 fps Super View
2.5k (2560 x 1440) – 16: 9 – 60/50/30/25 fps
1440p (1920 x 1440) – 4: 3 – 60/50/30/25 fps
1080p (1920 x 1080) – 16: 9 – 120/100/60/50/30/25 fps
1080p (1920 x 1080) – 16: 9 – 60/50/30/25 fps – Super View
960p (1280 x 1080) – 4: 3 – 120/100/60/50/30/25 fps
720p (1280 x 720) – 16: 9 – 240/200/120/100/60/50/30/25 fps
720p (1280 x 720) – 16: 9 – 120/100/30/25 fps – Super View

Wybór rozdzielczości zdjęć wraz z proporcjami ekranu.
3456 4608 × – – 16 MP 4: 3
3264 4254 × – – 14MP 4: 3
3000 4000 × – – 12MP 4: 3
8.3MP – 3840 x 2160 – 16: 9
1920 2560 × – – 5MP 4: 3
3M – 2048 x 1536 – 4: 3
Kamera ma 12 MP sensor który może być interpolowany do 16MP.

Można też ustawić jakość zapisanego materiału( stopień kompresji, szybkość transmisji danych )
Do wyboru są trzy poziomu jakości: B.WYSOKI – 76 Mb / s, WYSOKA 66 Mb / s, i normalna- 46 MB / s.

Szybkie nagrywanie:
Po włączeniu urządzenia automatycznie rozpoczyna się nagrywanie.

EIS (Elektroniczna stabilizacja obrazu):
Funkcja ta działa tylko do rozdzielczości nie przekraczającej 1080p oraz maksymalną z szybkością zapisu 60 klatek na sekundę.

Wykrywanie ruchu:
Kamera rozpocznie nagrywanie po wykryciu ruchu. Trzeba ręcznie zatrzymać nagrywanie.

Dane podwójne:
ON / OFF – oprócz wybranej rozdzielczości, aparat rejestruje dodatkowow niższej rozdzielczości 768 x 432

Datownik wideo:
Można wybrać sposób wyświetlania Data, godziny lub wyłączyć tą funkcję.

Datownik Zdjęć:
Tak jak poprzedni, wybieramy format daty, lub jej brak.

wideo przyspiesz. :
Można ustawić interwał pomiędzy zapisywanymi klatkami wideo: 1s / 2s / 5s / 10s / 30s / 60s

Nagrywanie w pętli:
OFF / 1 min. / 2 min. / 3 min. / 5 minut. – To jest długość pojedynczego nagrania. .Nagrywając w pętli gdy karta się zapełni najstarszy plik zostanie nadpisany . Tryb ten jest przydatny gdy używamy kamery jako rejestratora jazdy.

Samowyzwalacz:
OFF / 2s / 3s / 5s / 10s / 30s / 60s

Zdjęcia seryjne:
3/5 / 10

Foto przyspiesz.
Zapisuje zdjęcia w odstępie czasu 3s / 5s / 10s / 30s / 60s

Samochód DVR:
Po uruchomieniu tej funkcji kamera załączy się i zacznie nagrywać po wykryciu zasilania na microUSB, wyłączy zapis po zaniku zasilania. Podczas zapisu widoczna jest czerwona ikona samochodu

Tryb TV:
Można wybrać pomiędzy NTCS i PAL.

Częstotliwość:
Można wybrać 50 Hz, 60 Hz lub auto. Odpowiednio dobrany parametr zapobiega nagrywaniu migotania światła i monitorów. .

OSD (On Screen Display):
Możesz wybrać czy na ekranie ma być wyświetlany podgląd. Można wyłączyć w celu oszczędności baterii.

Automatyczne wyłączenie:
Off / 3m / 5m / 10m – Czas po którym aparat się wyłączy

Wyłączanie ekranu:
Off / 30s / 1m / 3m / 5m -Można wybrać czas, po którym ekran wygaśnie.

Diody LED:
OFF, aby włączyć wszystkie diody. Wariant 1 daje tylko światło z tyłu, 2 dodaje LED obok migawki, 3 włącza na przedniej stronie i 4 dodaje diodę na dole.

Wifi LED:
Dioda wifi zawsze się świeci , ale można ją włączyć / wyłączyć w tym menu.

Wyjście TV:
Można wybrać włączenie / wyłączenie wysyłania obrazu poprzez HDMI

Brzęczek:
Tutaj można włączyć / wyłączyć sygnał dźwiękowy towarzyszący naciśnięciu przycisku.

Głośność nagrania:
Można wybrać próg czułości mikrofonu.

Ostrość:
Można wybrać Mocna / Normalna lub Delikatna.

AWB (Balans bieli):
Można wybrać rodzaj oświetlenia lub ustawić Auto

Wartość EV (Korekcja ekspozycji):
Istnieje również możliwość ręcznego nastwienia ekspozycji: + – 2EV (kroki 0,33 EV).

Scena:
Normalny / Flash / Noc / Sport / Krajobraz / Portret /

Efekt:
Masz do wyboru kilka filtrów: Normalny / sztuka / Sepia / itp

ISO:
Można wybrać: Auto / 100/200/400/800/1600.

Naświetlenie:
Można wybrać Center / Multi / Spot,

Ustaw datę:
Tutaj można ustawić czas i datę.Po sparowaniu ze smartfonem czas ustawi się automatycznie

Format daty:
Możesz wybrać, jak powinna być wyświetlana data.

Język:
Dostępne są następujące języki: angielski, chiński, rosyjski, niemiecki, włoski, francuski, koreański, japoński, portugalski, hiszpański, arabski, Indonezyjski, holenderski i szwedzki i oczywiście polski

łączenie Bluetooth:
Można powiązać kamerkę z urządzeniem bluetooth.

WiFi:
Tutaj można włączyć/wyłączyć wifi

WiFi SSID:
można wybrać nazwę dla wifi

Hasło WiFi:
Można ustawić własne hasło wifi. Standardowe to 1234567890.

Format:
Tutaj można formatować kartę pamięci microSD.

Ustawienia domyślne:
Tutaj można przywrócić ustawienia fabryczne.

Wersja oprogramowania
Aktualna wersja oprogramowania
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek ObrazekObrazek

APLIKACJA NA TELEFON
Obsługę kamery ułatwia aplikacja na smartfona która pobierzemy po zeskanowaniu kodu QR z instrukcji obsługi.
Przybliż (rzeczywiste wymiary: 1080 x 1920)ThiEYE T5E aplikacja
Aplikacja nazywa się ThiEYE HD i jest dostępna w języku angielskim, brak jest języka polskiego.

Aby się połączyć należy odszukać w smartfonie sieci Wifi o nazwie ThiEYE_cam_ i autoryzować połączenie kodem . 1234567890. W menu kamery można zmienić SSID sieci jak i Hasło dostępowe.

Po połączeniu można zobaczyć obraz z kamery na żywo. Na górze widzimy aktualny tryb wideo lub foto i moc sygnału wifi. Poniżej obrazu widać aktualna rozdzielczość, ilość klatek na sekundę i format obrazu. Poniżej mamy skrót do biblioteki filmów, oraz spust migawki?nagrywania. . Na dole są 3 przyciski: Ustawienia – Tryby Wideo – tryb foto.

W ustawieniach można zmienić rozdzielczość wideo, rozmiar zdjęć, ustawić samowyzwalacz, można też zmienić hasło wifi i sprawdzić ilość wolnej przestrzeni na karcie microSD

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

BATERIA
ThiEYE T5e Test baterii
W zestawie znalazły się dwie bateria o pojemności 1100mAh które musimy ładować w urządzeniu. Naładowanie baterii z USB w komputerze zajmuje około 2 godziny. Z moich obserwacji wynika, że bateria pozwala na ponad godzinny zapis w rozdzielczości 4K i półtoragodzinne nagranie w rozdzielczości 1080P. Niestety nie ma możliwości ładowanie drugiej baterii podczas korzystania z drugiej. Planujesz wielogodzinny maraton, zakup dodatkowe baterie.
Pomimo tego urządzenie pracuje o wiele dłużej od XiaoYi Dash Camera która ma na dodatek niewymienną baterię!

DOSTĘPNOŚĆ I CENA
Kamerę ThiEYE T5e WiFi 4K można kupić w sklepie Gearbest.com za jedyne 109.19$ z kuponem thieyet5e

ThiEYE T5E Jest tanią , solidną kamerą z zapisem w rozdzielczości 4K

PODSUMOWANIE
ThiEYE T5E jest idealną kamerka dla miłośników sportów wodnych, można filmować bez obaw pod wodą. Ponadto obudowa chroni aparat przed kurzem i wstrząsami podczas rejestrowania swoich wyczynów. Dzięki uniwersalnemu zaczepowi kamerę zamontujemy na rowerze, albo podepniemy do drona. Jakość nagrań i zdjęć prezentuje przyzwoity poziom, a zapasowa bateria pozwoli na nagranie ponad dwóch godzin materiałów wideo w rozdzielczości 4K. Urządzenie pozwala nagrywać nawet 120 klatek na sekundę przy rozdzielczości FullHD i 200fps w rozdzielczości HD. Jakość nagrań jest na przyzwoitym poziomie, w nocy ilośc widocznych szczegółów spada, Ale w swojej kategorii cenowej nie jest źle. Obsługa kamerki jest prosta zarówno z poziomu kamery jak i przez aplikację. Menu jest w języku polskim, co jest dodatkową zaletą. Kamera oferuje bardzo wysoką jakość w niskiej cenie. Oczywiście ThiEYE T5e ne dorównuje kamerze GoPro Hero5 która jest o wiele droższa, ale w swojej kategorii cenowej to bardzo atrakcyjna kamera. Bezpośrednim konkurentem w podobnej cenie jest Eken H8 Plus. Ciekawe którą kamerę y byś wybrał?

PLUS
Cena,
Budowa
2 baterie

MINUS
Brak dotykowego wyświetlacza,
Brak możliwości sterowania głosem

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "ThiEYE T5E Test sportowej kamery 4K"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
trackback

[…] FUNKCJE Przed zamontowaniem kamerki powinniśmy ją skonfigurować. Zaczynamy od zainstalowania karty pamięci najlepiej klasy 10, następnie za pomocą 4 przycisków funkcyjnych ustawiamy rozdzielczość, datę i inteligentne funkcje. Samo nawigowanie po menu nie jest tak komfortowe jak w przypadku kamery sportowej Thieye T5e […]

Mleczyk
Gość

Wygląda jak słaba kopia Lamaxa x10, z okrojonym softem, do tego brak gwarancji. Strach to kupić

Sowizdrzał
Gość
@ Mleczyk – masz rację z ta różnicą, że dokładnie na odwrót. Lamax x10 Taurus to kupowany przez Czechów Thieye T5e, do którego dokładane są dodatkowe akcesoria warte 75zł ,ale cena jest praktycznie dublowana. Ta sama budowa kamery (poza frontowym i tylnim panelem brandowanym logo Lamax), to samo oprogramowanie (zarówno soft jak i aplikacja na telefon, żadnego okrojenia nie zauważyłem), ten sam procesor, ta sama matryca. Istotnie, bez gwarancji. Myślę, że każdy powinien sam zadecydować czy woli wydać 899zł za kamerę z gwarancją w Polsce i responsywnym biurem obsługi, czy 115$ za kamerę bez gwarancji. Ale tu należy podkreślić –… Czytaj więcej »
Arek
Gość

Czy ThiEye 5T i lamax x10 to ten sam sprzęt i oprogramowanie. Czy oferują one tą samą jakość nagrywania w nocy ? Czy warto dołożyć do SJCAM Sj7 ?

wpDiscuz